30 sep ILO og WHO: Bedre psykisk arbejdsmiljø og mental sundhed på arbejdspladsen kræver handling nu
FN’s toneangivende institutioner, ILO og WHO, har netop lanceret et fælles indspil med en klar opfordring til at iværksætte nye tiltag for at forebygge og håndtere problemer med den mentale sundhed i arbejdslivet.
Formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz, udtaler:
”Vi kan sommetider have en tendens til at tro, at det psykiske arbejdsmiljø og den mentale sundhed er mere udfordret i Danmark og i Norden end i resten af verden. Men med de tal ILO og WHO nu fremlægger, er der ingen tvivl om, at vi har at gøre med en problematik, som er verdensomspændende og alarmerende”, siger Lisbeth Lintz.
Og der er en god grund til, at ILO og WHO nu handler. For på verdensplan skønnes det, at svimlende 12 milliarder arbejdsdage hvert år går tabt på grund af depression og angst.
Indspillet er kommet samtidig med, at WHO har publiceret en ny vejledning om mental sundhed og arbejdspladsen, hvilken den danske fagbevægelse samt flere internationale eksperter aktivt har bidraget til tilblivelsen af. Centralt er netop et fokus på forebyggelse i det psykiske arbejdsmiljø, herunder stor arbejdsmængde og tidspres samt mobning og chikane.
”Det er bemærkelsesværdigt, at både ILO og WHO nu anbefaler uddannelse af ledere i psykisk arbejdsmiljø. Den opfordring har Akademikerne haft længe i Danmark, hvor der har været stor succes med udbydelsen af lederuddannelser på det offentlige område, som en del af overenskomsterne i kommuner, regioner og staten. Det der er behov for nu, er at sikre, at flere ledere kommer afsted, og at også det private område kommer med på vognen”, siger Lisbeth Lintz.
Læs mere her: Mental health at work: WHO and ILO call for new measures to tackle mental health issues at work