Danskere: Akademikere skal tage arbejde i Netto

Bragt i JP/Axel Andersen 18.3.2012 (10)

Knap 74 pct. af vælgerne mener, at højtuddannede og ledige akademikere skal være klar til at tage andet arbejde -f.eks. i supermarkeder. Mette Frederiksen er glad for den folkelige opbakning til, hvad hun kalder for “ret og pligt-værdien”, men understreger, at kernen i hendes budskab var, at universiteterne skulle blive bedre til at klæde de studerende på til arbejdsmarkedet.

En kvindelig studerende, Fatima Hachem, skrev efter Mette Frederiksens første udtalelser et harmdirrende indlæg i Politiken under overskriften: “Jeg tager ikke imod et job i Netto.” Vi unge akademikere er ikke forkælede, vi er ikke kræsne, vi er ikke uintelligente eller dovne, vi er bare akademikere, som er nysgerrige på verden og tager imod alle de chancer, som vi kan få. Men så skal det også helst være job, som repræsenterer vores fag,” lød det bl.a. fra Fatima Hachem.

Det budskab forstår Erik Jylling, der er formand for Akademikernes Centralorganisation, AC, sådan set godt. “Det bliver let en forfejlet diskussion om finde fornemmelser. Der er ikke noget samfundsmæssigt perspektiv i, at akademikerne kannibaliserer stillinger nedad. Når man nu har en ambition om at øge det samlede uddannelsesniveau, er det ud fra en forventning om at tilføre samfundet merværdi, og det harmonerer altså ikke med at lade højtuddannede overtage ufaglærte job,” siger Erik Jylling og fortsætter: “Samtidig bliver der færre og færre ufaglærte job. Derfor skal de unge nyuddannede ud i små og mellemstore virksomheder, hvor de kan skabe vækst. At lade dem arbejde som taxachauffører, i pizzeriaer eller i Netto er et skråplan – og vil i givet fald være et symptom på, at vores ambition ikke er lykkedes godt nok. Men naturligvis er det indiskutabelt, at de skal tage – også et ufaglært job – hvis det ikke lykkes dem at finde noget tættere på deres egen uddannelse”.