Fagforeninger: løntilskudsordning misbruges

Bragt i Inf/1 sektion/Louise Vogdrup-Schmidt, 10-11.03.12(6)

Både det offentlige og private forsøger i stigende grad at bøje løntilskudsordningen, så de løntilskudsansatte ender med at lave arbejde, som fastansatte ellers skulle stå for. “Siden 2009 har det været et kraftigt stigende problem, at løntilskudsstillingerne, fortrænger de ordinære stillinger. Lige nu kulminerer det, og der er massivt omfang af fortrængning på arbejdsmarkedet. Problemet er størst i den offentlige sektor” siger Rasmus Conradsen, chefkonsulent i Akademikernes Centralorganisation, AC.

Hos AC hører man fra flere medlemsorganisationer, at det er blevet mere og mere normalt, at medlemmer bliver tilbudt løntilskudsstillinger med et indhold, der reelt burde udføres af en ansat på normale vilkår. En undersøgelse fra 2010 blandt AC’s medlemsorganisationer viste, at hver femte af AC’s dimittender der havde været i løntilskud, vurderede, at deres arbejde havde fortrængt, og dermed udfyldt en almindelig stilling. “Det djævelske ved udviklingen er, at det er svært at påvise, at der sker en de-facto fortrængning eller juridisk fortrængning. Loven lægger op til elastik i metermål, men det er vores klare opfattelse, at udviklingen fører mod endnu flere løntilskudsjob, der erstatter almindelige job” siger Rasmus Conradsen.

Det er også erfaringen i Dansk Magisterforening, at stadig flere medlemmer bliver udsat for forsøg på at dreje ordningen, så de tilskudsansatte bliver ansat i en stilling hvor de lige så godt kunne være fuldtidslønnede. “Det er et stort problem. Vi oplever, at vores medlemmer bliver sat i løntilskudsjob, hvor det bestemt ikke er helt nye opgaver, men eksisterende opgaver, så de indgår i en slags rotationsordning” siger Ingrid Stage, formand, DM. Hun tilføjer “Kommunerne indrømmer over for os, at det er svært at trække en skillelinje mellem de ordinære job og dem med løntilskud. De er pressede og udtrykker med deres tilgang til løntilskudsjob indirekte, at de ikke kan levere det serviceniveau, de skal, hvis de ikke har løntilskudsansatte”.

I Djøf oplever man ikke helt så grelle eksempler, men melder også om tilløb til misbrug af ordningen. “Vi oplever en frustration over løntilskudsjobbene, fordi der er en usikkerhed, om det bliver misbrugt. Der er en masse rummel om det, men vi har endnu ikke ført voldgiftssager på det. Vi har løst problemerne via tillidsrepræsentanterne, før de blev til misbrug af ordningen” udtaler Lars Qvistgaard, formand for de overenskomstansatte i Djøf.