Nye dagpengebesparelser vil smadre vores flexicuritymodel

Ifølge flere medier forhandler regeringen og Folketingets partier lige nu om at finansiere en ny erhvervspakke med nedskæringer på dagpengesystemet – særligt for de unge.

”Jeg er dybt forarget over, at politikerne overhovedet overvejer nye besparelser på dagpengene – og så går de endda efter de unge dagpengemodtagere, som også måtte holde for sidst, der var ændringer i dagpengesystemet. Vi kan ganske enkelt ikke holde til flere besparelser på dagpengene – uanset hvem de rammer,” siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Regeringen foreslår tilsyneladende, at der skal findes 1,6 mia. kr. i besparelser på dagpengene, herunder bl.a. en 4 måneders karensperiode for dimittender og en lavere dagpengesats for unge ufaglærte mellem 25 og 30 år.

”Vores solidariske dagpengesystem lider i forvejen under, at dækningsgraden for nogle grupper er ved at være for ringe til, at det kan betale sig at være medlem. Og de unge dagpengemodtagere har i forvejen en dårligere dækning end andre, så hvis der kommer nye nedskæringer på deres adgang til dagpenge, så er der stor risiko for, at de aldrig melder sig ind i en A-kasse. Det betyder, at fødekæden tørrer ud, og det vil på sigt underminere systemet,” siger Lars Qvistgaard.

Akademikerne er positivt indstillet over for en række af initiativerne i regeringens erhvervspakke, men ikke, hvis de skal finansieres af dagpengeforringelser