Økonomer enige med Akademikerne: Bedste vej til vækst er at investere massivt i forskning, udvikling og uddannelse

Akademikerne har mange gange peget på, at vejen til øget vækst går via øgede investeringer i uddannelse og forskning, og det peger mange fremtrædende økonomer også på.

Jyllandsposten har bedt samtlige politiske partier om hver at fremsende tre konkrete forslag til, hvordan vi bedst skaber vækst i Danmark. Derefter har avisen bedt deres Økonomiske Panel bestående af 55 økonomer om at vurdere, hvilke forslag, som er bedst. Og det enkelte forslag, som flest økonomer peger på, er følgende forslag fra De Radikale: ”Investér massivt i forskning, udvikling og uddannelse: 1 pct. af BNP i offentlige forskningsmidler er en bund – ikke et loft.” 38 pct. af økonomerne valgte dette forslag ud som vigtigt for at skabe vækst – og det er helt på linje med Akademikernes forslag, at vi skal øge investeringerne i uddannelse og forskning.

Økonomernes melding er også endnu et fingerpeg om, at regeringen er på gal kurs, når den i disse år skærer hårdt ned på investeringerne i uddannelse og forskning. Danmarks akilleshæl er den lave vækst i produktiviteten, og hvis vi ønsker at øge produktivitet og vækst er der i den grad brug for, at vi sikrer ny viden og veluddannede medarbejdere til virksomhederne. Besparelserne på uddannelse og forskning må høre op, og i stedet bør vi retablere og øge niveauet for investeringer i forskning og uddannelse.