Lad os få mere iværk­sæt­te­ri i hjæl­pen til le­di­ge

Af Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne og Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg

Bragt i Børsen 02/11 2020.

 

Det er på tide, at vi får nytænkt den måde, vi som samfund forsøger at hjælpe vores ledige på. Når der ikke er nok job, skal de ledige selv skabe dem. Ledige skal i arbejde.

Det er der ingen, der er uenige i. Men alt for ofte bliver beskæftigelsesindsatsen for snævert bygget op omkring at understøtte en traditionel jobjagt. For de ledige, der ønsker en anden vej ind på arbejdsmarkedet, er der ikke meget hjælp at hente.

 

I en coronatid, hvor manglen på job vokser, og udsigten til en bedring er historisk dyster, er det nu, vi bør tænke større og investere mere i, hvordan ledige ikke kun bliver bedre til at få job – men også at skabe job. I Nordjylland har de allerede vist, at de er i stand til at høste og få store fordele ved at tænke stort og gå nye veje.

Her har de igennem mange år udklækket iværksættere ved aktivt at understøtte ledige på dagpenge igennem den unikke ordning “Innovativ Vækst”. De ledige, som er blevet udvalgt til at deltage, har grebet chancen, og der er skabt nye og flere veje til arbejdsmarkedet med enkle midler.

Tallene fra den seneste evaluering af ordningen taler sit eget tydelige sprog. Af de 305, der har deltaget, er over 70 pct. ikke længere ledige og har i dag enten egen virksomhed eller klarer sig på anden vis på arbejdsmarkedet.

Ser vi udover hele Danmark, gemmer der sig stort potentiale i at satse på en mere aktiv beskæftigelsesindsats. Et godt sted at starte er at få spredt ordningen fra Nordjylland hurtigst muligt.

Det kræver ikke meget politisk at rulle ud. For det første skal dagpengemodtageres rådighedsregler lempes for ledige, der bliver en del af ordningen. Som frikommune har Nordjylland selv dispenseret ledige på området, men hvis ordningen skal fungere i hele landet, kræver det en lovjustering.

For det andet skal der investeres midler i at sikre de nystartede iværksættere vigtig rådgivning, adgang til mulige investorer m.v. De aktuelle finanslovforhandlinger vil kunne skabe finansiering til og forankring af ordningen i hele landet. Vi skylder de ledige at hjælpe mere i en kritisk tid for vores samfund som denne.