11 aug Akademikere løber med de nye jobs
Hvert tredje nye job i 2015 blev besat af akademikere. Det selvom akademikere kun udgør 12 pct. af arbejdsstyrken. Især private virksomheder ansætter flere akademikere. 6000 nye AC-jobs er skabt på det private arbejdsmarked i 2015.
Akademikerne myldrer ind i virksomhederne i disse år. Det viser en ny undersøgelse fra hovedorganisationen Akademikerne, som har analyseret på de nyeste beskæftigelsestal fra Dansk Statistik. Undersøgelsen viser, at erhvervslivet i stor stil har slået dørene op for akademisk arbejdskraft i 2015.
Nye jobs i 2015
- 34,3 pct. af den samlede beskæftigelsesfremgang i Danmark er nye akademikerjobs
- 29.000 jobs blev der skabt i 2015. Af disse var 10.000 akademikerjobs.
- Særligt den private sektor har fået øjnene op for akademikere. 6.000 flere akademikere blev ansat i private virksomheder i 2015.
- I 2015 har akademikere i høj grad fundet ansættelse i handels-, IT-, medicinal- og rådgivningssektoren.
- Fra 2006-2015 er akademikernes andel af den samlede private beskæftigelse vokset fra 6,1 pct. til 9,4 pct. (54 pct. vækst)
”Virksomhederne er for alvor begyndt at se fordelene ved at gøre brug af akademikere til at skubbe på væksten og udviklingen i deres forretning. Jeg er glad for, at de nye tal meget tydeligt understreger denne positive tendens. Derfor er det også vigtigt at fastholde fokus på at fremme en højtuddannet arbejdsstyrke i Danmark”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
Højtuddannede lig samfundsjackpot
De mange nye akademikerjobs er ikke kun en god nyhed for virksomhederne, og dem som har fået arbejde. De er også en stor gevinst for samfundet. Set i forhold til personer med andre uddannelser bidrager en akademiker således med 8-10 mio. kr. mere til samfundet i løbet af et arbejdsliv. Højtuddannede er med andre ord en rigtig god forretning for samfundet.
”Udviklingen i erhvervslivet er i større og større grad drevet af teknologiske nybrud og global konkurrence. Virksomhedernes behov for medarbejdere med den nyeste viden og højtspecialiseret arbejdskraft vil kun fortsætte med at vokse. Selvfølgelig er det vigtigt, at de lange uddannelser også er målrettet til der, hvor de kan medvirke til at skabe vækst og værdi i virksomhederne”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.