13 maj Akademikerne: Sammen kan vi løfte Europa ud af krisen
Der er behov for at fremme iværksætteri, ophæve konkurrence- og kundeklausuler nationalt og europæisk og bidrage til, at virksomheder får den arbejdskraft, de behøver. Det var budskaberne fra Akademikerne på et netop afholdt møde mellem Vice-præsidenten for EU-Kommissionen, Jyrki Katainen, konkurrencekommissær Magrethe Vestager og de tre faglige hovedorganisationer.
Europa står foran en stor opgave med at skabe bæredygtig vækst og jobs. Men hvordan sikrer vi et mere velfungerende arbejdsmarked, der kan trække Europa helt ud af krisen og løfte væksten på lang sigt? Disse spørgsmål blev diskuteret, da EU-kommissionen besøgte Danmark på en rundtur til medlemslandene, og blandt andet mødtes med formanden for Akademikerne, og repræsentanter for LO og FTF.
Akademikernes formand leverede en række forslag til kommissionens arbejde.
”Bæredygtig vækst handler om at skabe fremtidens job. 80 pct. af alle nye jobs sker i små og nye virksomheder. Derfor er det vigtigt, at en vækstplan for Europa fokuserer på at fremme bedre vilkår for iværksættere”, siger Finn R. Larsen, formand for Akademikerne.
Et andet vigtigt indsatsområde, der blev fremhævet af Akademikerne, er behovet for at fremme arbejdskraftens fri bevægelighed.
”Når vi begrænser arbejdskraftens fri bevægelighed, begrænser vi også den økonomiske vækst. Desværre accepterer vi i Danmark stadig restriktioner på dette område i form af virksomhedernes konkurrence- og kundeklausuler. Og i Europa er vi i gang med at implementere direktiver, der skal hjælpe virksomheder til at beskytte forretningshemmeligheder. Problemet er, at definitionen af, hvad der kan betragtes som forretningshemmeligheder, er for bred, og derfor risikerer at øve en negativ indflydelse på arbejdskraftens bevægelighed”, siger Finn R. Larsen, formand for Akademikerne.
Juncker-kommissionens vigtigste prioritet lige nu er at få Europa til at vokse igen og øge antallet af arbejdspladser i Europa uden at skabe ny gæld. For at komme i mål med denne ambition kræves et stærkt samarbejde med de politiske organisationer på arbejdsmarkedet.
”Europa står lige nu i den situation, at millioner står uden job. Men samtidig har mange digitale virksomheder svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Derfor er Akademikerne og Dansk Industri fx gået sammen om et fælles projekt: ”DI ITEK”, som har til formål at gøre noget ved denne udfordring i Danmark”, siger Finn R. Larsen.
DI ITEK er et såkaldt livematch-projekt, hvor virksomheder møder ledige kandidater. DI ITEK indgår i EU-projektet: ”Grand Coalition for Digital Jobs”.
”Samarbejdet mellem Akademikerne og Dansk Industri er med til at understrege den vigtige rolle de politiske organisationer spiller for at få ledige i job og sikre det rette match mellem udbud og efterspørgsel på arbejdskraft. Fagbevægelsen kan og vil bidrage til, at virksomhederne får den arbejdskraft, de efterspørger”, siger Finn R. Larsen.