At nytænke velfærden kræver lederskab

”Find de fælles udfordringer og de langsigtede løsninger” har været udgangspunktet for at nytænke den offentlige sektors velfærdsproduktion for direktioner i ti kommuner i et netop afsluttet projekt i regi af Væksthus for offentlig ledelse.

At frigøre ressourcer til velfærdsproduktionen her og nu identificerer direktionerne som den primære udfordring – og det kræver lederskab, for som Carsten Haurum, direktør for Københavns kommune, formulerer det: “Jeg vil ikke have mere af samme, jeg vil have mere af noget andet”.

Noget helt andet er præcis, hvad nye generationer af borgere forventer af velfærdssektoren. De stiller krav om at være medejere og -spillere, når velfærden skal nytænkes og -produceres.

Det kalder på en ledelse, der fra kommandobroen formår at lytte til stemmerne fra maskinrummet, dvs. både til borgere og til medarbejdere, der i det daglige arbejde er tæt på borgerne.

I magasinet “Om topledelse i det offentlige – maskinrummet – om hvor velfærdssamfundet er på vej hen?” kommer toplederes erfaringer til orde. Det gælder både topledere fra kommuner, regioner, stat og fra den private sektor. Erfaringer fra såvel politikere som fra forvaltningen.

Her beskrives, hvordan forholdet mellem borgerne, det offentlige og erhvervslivet er under forandring, og alle skal finde deres nye roller. Der sættes lys på behovet for at udfordre vanetænkning og se de muligheder, der er i samspillet mellem borgere, erhvervsliv, politikere og forvaltning.

God læselyst i selskab med blandt andre: Politiker Ritt Bjerregaard, regionsdirektør i Region Nordjylland Per Christiansen, kommunaldirektør Gladsaxe Bo Rasmussen og næstformand i Djøf Per Hansen.

Link til publikationen

For ydereligere oplysninger om projektet:
Chefkonsulent Käthe Munk Ryom, kmr@ac.dk, 22 49 58 66