Halvfærdigt forslag fra ministeren, da ACs grupper ikke er omfattet

Nyt lovforslag om ligestilling af fysisk og psykisk arbejdsmiljø er ikke godt nok.

 

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen udtaler i dag i Politikken, at man skal ikke blive syg af at gå på arbejde i Danmark, så enkelt er det. Men man må bare konstatere, at et moderne arbejdsmarked også giver mange psykiske belastninger, stressskader og nedslidning, og det er et voksende problem. Derfor er det på tide, at man opruster indsatsen.

Anledningen er, at ministeren har fremsat et lovforslag, der skal sikre ligestilling af myndighedernes indsats mod fysiske og psykiske arbejdsskader. Det betyder, at Arbejdstilsynet fremover skal kunne udstede påbud på stedet, når der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø, som man i dag gør med brud på det fysiske arbejdsmiljø.

Formand for AC’s arbejdsmiljøudvalg, Lars Qvistgaard, siger:

Udspillet er halvfærdigt, fordi indsatsens målrettes særlige jobgrupper.

Umiddelbart er Lars Qvistgaard, der også er formand for Overenskomstforeningen i DJØF, tilfreds med, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ligestille fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

– Vi støtter fuldt ud, at der nu kan udstedes påbud med det samme, når tilsynet konstaterer alvorlige problemer med det psykiske arbejdsmiljø, siger Lars Qvistgaard, – Men vi er samtidig bekymrede over afgrænsningen i den særlige tilsynsindsats, fortsætter han.

Bekymringen går på, at regeringen vil have fokus og den ekstra tilsynsindsats rettet mod områder, hvor antallet af DJØFere er yderst begrænset. Det vil blandt andet være hjemmeplejen, sygeplejen og socialrådgivere, der i første omgang får flere besøg af Arbejdstilsynet.

– Det er al ære værd. Men man bliver nødt til også at anerkende, at en meget stor del af den stress, mobning og psykiske nedslidning, der finder sted, skyldes interne forhold og relationer på arbejdspladsen, og her kan man ikke afgrænse problemet til særlige brancher eller jobgrupper. Forslaget virker halvfærdigt, siger Lars Qvistgaard.