Høje ansøgertal: Historisk fejltagelse at lukke uddannelsespladser i byerne

Med et ansøgertal på 93.388, ser det ud til, at de høje ansøgertal til de videregående uddannelser er ved at bide sige fast, efter Corona sidste år gav ansøgertallet et boost. Det er ifølge hovedorganisationen Akademikerne meget positivt, at de unge vælger at uddanne sig, men hovedorganisationen påpeger, at det i lyset af de høje ansøgertal er en historisk fejltagelse, at regeringen og et bredt flertal af folketingets partier for nyligt besluttede at lukke tusindvis af uddannelsespladser i de større byer.

 

Akademikernes formand Lars Qvistgaard udtaler: 

 “Jeg er virkelig glad for at se, at så mange unge står klar til at bidrage og dygtiggøre sig. Det vidner netop om, at regeringens udflytningsplaner, der reelt lukker tusindvis af studiepladser, er forfejlede, når søgningen er så høj som den her. Vi har bruge for dygtige unge fra alle fagligheder. De unge må ikke løbe hovedet mod muren, fordi der ikke er studiepladser nok”. 

Ifølge Qvistgaard, risikerer de høje ansøgertal at presse adgangskvotienterne i vejret – Især hvis der samtidig skæres på andelen af studiepladser. Som konsekvens frygter Akademikerne, at det allerede store pres på vores unge vil stige yderligere.  

“I år og sidste år har de ekstra Corona-studiepladser holdt adgangskvotienterne nede. Men fra næste år har regeringen og et bredt flertal i folketinget besluttet, at der i stedet skal skæres i antallet af studiepladser.” 

Det siger Lars Qvistgaard og uddyber:

“Hvis de gennemfører det, risikerer de unge der har søgt ind i år, at blive den sidste årgang, der ikke skal gennem et endnu heftigere karakterræs, for at komme ind på den uddannelsesplads de drømmer om. Det risikerer at skabe A og B uddannelser, så uddannelse i byerne bliver lukket land for unge uden ekstremt høje karaktergennemsnit”. 

 

For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lars Qvistgaard: 21472686.

Akademikerne er talerør for 450.000 offentligt og privatansatte og udgør den akademiske fagbevægelse.

Tags: