Hver tredje nyuddannet akademiker går ledig

Pol/Web/Pia Buhl Andersen/22.03.14

Landets dimittender kæmper stadig mod en høj mur af arbejdsløshed. Friske tal fra Akademikerne, der er faglige hovedorganisation for landets højtuddannede, viser, at 29,8 procent af nyuddannede med op til et års kandidatalder i februar var ramt af ledighed. For akademikere samlet set var 4,3 procent arbejdsløse i februar.

I forhold til 2013 er der sket et fald i ledigheden, men 4.027 akademikere mistede sidste år retten til dagpenge og er dermed forsvundet fra statistikken. Den udvikling er fortsat i årets første to måneder, hvor 571 akademikere har vinket farvel til dagpengene – heraf var 80 dimittender.

“Vi kigger rigtig alvorligt på den problemstilling. Vi ved fra sidste år, at 4.027 akademikere faldt ud af dagpengesystemet. 800 var dimittender. Det er ulykkeligt for den enkelte, der har knoklet for at få en kandidatuddannelse, og derefter skal på a-kasse og siden kontanthjælp. Men det er også ulykkeligt for samfundet, der ikke er i stand til at tilpasse sig den efterspørgsel, der er på arbejdsmarkedet”, lyder det fra Finn R. Larsen, der er formand for Akademikerne.

Blandt store grupper som psykologer, jurister og økonomer er det cirka hver fjerde, der går ledig det første år efter uddannelsens afslutning. Blandt cand.merc’er fra handelshøjskolerne lyder tallet på 31,5 procent og i hele tal svarer det til 538 personer. Til gengæld er der blandt lægerne en ledighedsprocent på 11,9 procent og blandt tandlæger lyder den på 9,7 procent.

Læs artiklen på politikkens hjemmeside