Ny statistik: Hvert andet nye job i Danmark går til akademikere

Akademikerne lancerer nu en ny “Beskæftigelsesindikator” for, hvordan det går på det akademiske arbejdsmarked. De nyeste tal viser, at der er turbofart på beskæftigelsen, og at hvert andet nye job skabt i Danmark er et akademikerjob.

Akademikerne fylder mere og mere i de danske virksomheder. Der er efterhånden lang tid siden, at dem med lange uddannelser i Danmark var i fåtal og kun befandt sig enkelte steder på arbejdsmarkedet. Den nye beskæftigelsesindikator fra Akademikerne viser, at virkeligheden i dag er en helt anden.

Knap hver femte medarbejder i Danmark er i dag akademiker, og antallet vokser med høj fart, da halvdelen af den samlede fremgang i beskæftigelsen ifølge tallene består af nye jobs til akademikere. Mens der samlet blandt danskerne er kommet 36.000 flere i job, er andelen af beskæftigede akademikere til sammenligning løftet med 18.000. Størst er fremgangen i den private sektor, hvor knapt 12.800 af de nye jobs er kommet.

”Beskæftigelsesindikatoren” fra Akademikerne vil udkomme kvartalsvis, hvor det nye værktøj vil give et samlet overblik over den seneste udvikling. Med dette værktøj er det Akademikernes ambition at gøre den nyeste viden på området mere tilgængelig.

Blandt de øvrige hovedresultater i udgivelsen er:

– Der er stigning i akademikerbeskæftigelsen indenfor alle brancher, undtaget branchen landbrug mv.

– Der er stigning i akademikerbeskæftigelsen for såvel kvinder som for mænd indenfor alle overordnede uddannelsesgrupper.

– Væksten i beskæftigelsen gælder for alle aldersgrupper, men er størst blandt de unge.

– Størstedelen af de beskæftigede akademikere, 252.521,9 fuldtidspersoner svarende til 59 pct., er beskæftiget i den private sektor.

– Det er stadig i Østdanmark flest akademikere har jobs, men akademikere finder i stigende grad beskæftigelse over hele landet.

– En stigning på 4,2 pct. af de akademiske bachelorer går i job uden en kandidat.

Læs hele beskæftigelsesindikatoren for det akademiske arbejdsmarked