25 apr Opgør med forældet funktionærlov
Læserbrev sendt til Jyllands-Posten, hvor AC’s formand Erik Jylling sammeligner folketingsmedlemmernes eftervederlagsordning med den ringe beskyttelse funktionærloven giver i dag ca. 75.000 kontraktansatte akademikere.
Som folketingsmedlem kan man af vælgerne blive vejet og fundet for let – sagligt eller usagligt begrundet – og miste sit sæde i Folketinget. Opsigelsesvarslet er valgkampens længde. Derefter ledighed hvis man da ikke kan vende tilbage til det job man har orlov fra. Det har Folketinget gjort noget ved. “Eftervederlagsordningen” sikrer folketingsmedlemmet ca. 50.000 om måneden i 1-2 år, når vælgerne har vraget dem.
Som kontraktansat lønmodtager kan man ligeledes af arbejdsgiveren blive vejet og fundet for let – sagligt eller usagligt – og miste sit job uden varsel. Ingen tilbagegangsstilling og måske oveni købet en konkurrenceklausul, der begrænser jobmulighederne. Det vil Folketinget ikke gøre noget ved.
De mere end 75.000 kontraktansatte akademikere, der ikke er omfattet af en hovedaftale (det vil DA nemlig ikke gøre noget ved) er henvist til Funktionærlovens “beskyttelse”. Og en knap beskyttelsesbestemmelse, der tillader en arbejdsgiver USAGLIGT at afskedige en medarbejder indenfor det første års ansættelse, uden nogen form for økonomisk kompensation.
Vilkår som Folketinget aldrig vil byde sig selv, lever tusindvis af privatansatte med hver eneste dag.
Erik Jylling
Formand AC