23 feb Udflytning af statslige arbejdspladser risikerer at blive en sparerunde
Regeringens netop fremlagte oversigt over udflytningsudgifterne viser, at det bliver langt dyrere, end regeringen forventede. Udgifterne bliver mere end dobbelt så høje end de afsatte 400 mio. kr. Regeringens udmeldinger betyder, at ministerierne kun får medfinansiering på ca. 45 pct. af udgifterne til udflytning.
Reaktion fra Akademikerne
”Akademikerne forventer, at regeringen medvirker til også at finde løsninger på, hvor finansieringen til de sidste 55 pct. af udgifterne skal findes. Regeringen melder klart ud, at udflytningerne ikke er en spareøvelse. Regeringen må leve op til sine egne ord”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
”Vi kan konstatere, at regeringen nu regner med, at regningen for flytning af ca. 4000 statslige arbejdspladser løber op i knap 1 milliard kr. Det er mere end dobbelt så meget, som regeringen har sat af. Det er stærkt bekymrende, at regeringen ikke har tænkt sig at sætte yderligere midler af til at finansiere projektet. I stedet skal merudgifter for 500 mio. kr. afholdes af de enkelte ministerier. Sagt på dansk betyder det, at flytningen skal betales via nye nedskæringer. Finansministeren har ellers tidligere lovet, at flytningen ikke er en spareøvelse. Det kan vi nu konstatere, at det bliver”, siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.
Thomas Damkjær Petersen, IDA, udtaler: ”Regeringen anerkender endelig, at de 400 millioner kroner, der er afsat til udflytningen af de godt 3.981 statslige arbejdspladser på dette års finanslov ikke vil række, og det bliver langt dyrere.”
”Finansminister Claus Hjort Frederiksen slår nu fast, at flytningen af de 3.981 statslige arbejdspladser vil koste 944 millioner kroner fra 2015-2021. De nye toner er en begyndelse,” mener formanden for de offentligt ansatte i Ingeniørforeningen, IDA Offentlig, Thomas Damkjær Petersen.
”Først var der afsat i omegnen af 100.000 kroner pr. årsværk, hvilket nu stiger til 250.000 kroner. Holder det regnestykke, er der stadig i internationalt perspektiv tale om en historisk billig flytning,” siger han.
”Det er helt uhørt, at regeringen beordrer arbejdspladserne til at finansiere størstedelen af den omkostningstunge flytning af statslige arbejdspladser. Det kan ikke undgå at betyde færre udflyttede job, ligesom der vil ske fyringsrunder på de tilbageværende arbejdspladser i København. Regeringen ender med at snyde hele landet for arbejdspladser, og regeringens projekt Bedre Balance i de statslige arbejdspladser falder på gulvet. Regeringen risikerer nu også, at mange medarbejdere, der har overvejet at flytte med, nu tøver endnu mere af frygt for, at deres arbejdsplads bliver sparet væk,” udtaler Camillia Gregersen, formand for DM.