Vi i fagbevægelsen har et ansvar for at gå forrest i kampen mod sexisme

284 personer med tilknytning til fagbevægelsen har skrevet under på en fælles erklæring om sexisme internt i fagbevægelsen. Det fortæller Politiken, der samtidig bringer en række vidnesbyrd om sexisme i de faglige organisationer. Blandt underskriverne er Akademikernes formand Lars Qvistgaard. Han mener, at fagbevægelsen skal turde se indad, hvis sexismen skal til livs.

 

Lars Qvistgaard udtaler:

“Hvis vi skal problemerne med sexisme til livs – og det skal vi – så bliver vi også nødt til at kunne se indad. Jeg vil gerne sende min støtte og opbakning til alle dem, der står frem og deler deres historier. Sexisme og seksuel chikane ikke må tolereres nogen steder. Heller ikke i fagbevægelsen.”

Qvistgaard understreger, at de faglige organisationer har et særligt ansvar for at gå forrest i kampen mod sexisme

“Det mindste vi kan gøre, er at tage problemerne alvorligt, når de opstår. Den store og vigtige opgave er at gå forrest i at skabe en kultur, hvor de her sager slet ikke findes. Der er ingen, der skal finde sig i hverken nedladende kommentarer, uønsket berøring eller overgreb. Hverken i de faglige organisationer eller nogen andre steder. “

Afslutningsvis understreger Qvistgaard, at de mange vidnesbyrd om sexisme, skal være startskuddet til varige forbedringer, også i fagbevægelsen. Akademikerne selv er gået i gang med at gennemgå egne procedurer og retningslinjer, for at sikre sig at de fordrer et godt og trygt arbejdsmiljø. Derudover håber Qvistgaard, at der også fra politisk hold bliver afsat ressourcer til at forhindre sexisme:

“Sexisme og seksuel chikane er et samfundsproblem og skal behandles som sådan. I Akademikerne har vi foreslået, at der oprettes et ligestillingsombud, der kan være med til at styrke og udvikle ligestillingsarbejdet, også på langt sigt. Der er ingen quick fixes, når det handler om at ændre en kultur. Derfor skal der sættes stærkt ind med det samme”

Tags: