Dansk Metals SU-forslag er en falliterklæring

Af Lisbeth Lintz, Formand for Akademikerne. Bragt i Jyllands Posten d.03/09 2022.

 

Alle skal have adgang til kvalitetsuddannelse, og ingen skal fravælge uddannelse pga. økonomi. Derfor er det en falliterklæring, når Dansk Metal foreslår at lade kandidat-SU’en betale for politikernes uddannelsesnedskæringer. Vi løser ikke noget ved at fodre hunden med egen hale. Vi skal investere i kvalitet for alle.

Selv om de årlige 2 pct.-nedskæringer på uddannelse blev sløjfet i 2019, har årelange nedskæringer sat deres spor på uddannelserne. Derfor er det helt forståeligt, at Dansk Metals formand, Claus Jensen, nu kalder på investeringer i erhvervsuddannelserne. De mangler – ligesom resten af uddannelsessektoren – investeringer.

Så langt er vi enige. Men kæden hopper af, når Dansk Metal i stedet for at sende et wakeupcall til politikerne foreslår at finde pengene ved at sløjfe SU på kandidatuddannelserne og erstatte den med lån. Mange unge er afhængige af SU for at få økonomien til at hænge sammen, blandt andet fordi de kommer fra hjem, hvor forældrene ikke kan holde hånden under deres økonomi. For dem er SU en forudsætning for, at de kan vælge uddannelse ud fra interesse og talent i stedet for økonomi. Samtidig ved vi, at mange unge mistrives i disse år. At smide økonomisk usikkerhed oven i hatten, når de unge i forvejen mistrives, er decideret uansvarligt.

Fremtidens samfund skal bygges af dygtige unge fra alle fag, og ikke mindst den private sektor råber på veluddannet arbejdskraft. Hvad enten det handler om grøn omstilling, digitalisering eller en stærk offentlig sektor, så er der ingen faggrupper, som kan gøre det alene. Danmark kan ikke trække på råstoffer i undergrunden. I stedet er vi afhængige af at investere i uddannelse for at sikre fremtidens velfærd. Derfor løser det ikke noget at skære på nogle unge for at give til andre. Vi bliver nødt til at have højere ambitioner – på både de unge og samfundets vegne.